Sekcija ritmične gimnastike

You are here

Vodja in istočasno trenerka te sekcije je Anica Djordjević, po poklicu športna pedagoginja na Osnovni šoli I v Murski Soboti. V sekcijo so vključene deklice, kadetinje, mladinke in članice, ki so željne gimnastičnega znanja, zabave in sprostitve. Vadba poteka v telovadnici našega društva za športno rekreacijo, delno pa tudi v športni dvorani OŠ I, v kateri se izvajajo tudi tekmovanja v A1 in C  programu v okviru Gimnastične zveze Slovenije.

Kakšna zvrst športa je ritmična gimnastika in katere vaje vsebuje tekmovalni program?

Ritmična gimnastika je zvrst športa, ki združuje prvine gimnastike, baleta in plesa. Z njim se ukvarjajo v glavnem dekleta – ritmičarke, ponekod pa gojijo tudi moško ritmično gimnastiko. Ritmičarke odlikuje niz sposobnosti, ki si jih pridobijo z vztrajno vadbo: gibčnost, moč, ravnotežje, smisel za ritem in glasbo, izraznost in spretnost.

Na tekmovanjih se predstavijo z individualnimi ali s skupinskimi vajami, ponekod pa tudi v dvojicah ali trojicah. Individualne vaje se izvajajo z enim od petih rekvizitov: kolebnico, žogo, obročem, trakom ali kiji, mlajše tekmovalke pa lahko tudi brez rekvizita.

Tekmovalka mora v vaji izvesti določeno število ritmičnih prvin: skokov, poskokov, obratov, ravnotežnih stoj in gibljivostnih likov. Dodatne točke lahko pridobi s tveganimi in zato bolj atraktivnimi meti in ujemi rekvizita. To so zlasti ujemi brez pomoči rok ali ujemi izven vidnega polja tekmovalke.

Pri skupinskih vajah imajo lahko vse tekmovalke isti rekvizit ali pa delajo s kombinacijo dveh rekvizitov. Vajo spremlja glasba, ki ne sme biti zgolj ozadje vaje – gibanje tekmovalk in glasba morata biti povezani v celoto.